All respekt för David Lachapelle!

images

Domestic violence

Respekt för den numera civilisationskritiska David Lachapelle som jag först dissat som en ytlig popkonstnär. Men när jag väl pallrade mig ner till Fotografiska för att kolla in ännu en sensationslysten sexfixerad ytlig  popkonstnär som aldrig ifrågasätter den förljugna ytans fernissa, så mötes jag av en konstnär med en tydlig progression som i piken av sin karriär har omvärderat den värld han i allra högsta grad varit med att reproducera!
Istället för att i desillusion, avtrubbning och cynism falla in i ännu djupare destruktivitet och drogberoende valde han ett liv närmare naturen och att istället gå vidare genom  en kritisk syn till konsumtionssamhällets ytlighet och utarmande av den verkliga världen bortom den förgängliga ytan. Kändisar och surrealistisk kitsch har varit hans signum, det var allt jag trodde jag skulle få – men min namne överraskade mig å det grövsta och det är jag grymt glad över – att en skeptiker som jag fortfarande kan bli positivt överraskad!

DLC_ICARUS_FNL_42_W0

Icarus

Det jag mest berörs av är ändå, trots klimathotet och rovdriften på naturens resurser, det inre fokuset på vår tids stora skräck för att allt man uppnått i ytliga strävanden kan ryckas ifrån en på ett ögonblick… Som ett straff för en alltför stor tilltro till det ytliga och materiella och en tro på tillfällig förnöjsamhet och njutningslystnad.

LaChapellebyFamous-762x280

Destructions

11a0c87f

Rape of Africa

Serien Rape of Africa behöver inga särskilda kommentar från mig, tror jag, för att ni ska förstå att jag uppskattar verken.
…och så här fortsätter det genom den mycket omfattande utställningen på Fotografiska när jag passerar serie efter serie som tar upp religion, pornografi, konsthistorien, kändisskap, lycka och framgång så imponeras jag av Lachapelle sökande efter värderingar, avfärdande och slutsatser!

Men det slutar inte här mannen har gjort filmer, böcker och musikvideos som är grymt bra och jag har funnit någon att beundra där jag inte trodde jag skulle finna någon ting!

Film:

Musikvideos i urval:

Officiell webbplats för David Lachapelle: http://www.davidlachapelle.com/

Om David T. Hallal

Kulturvetare intresserad av film, foto, böcker & media som en del av dialogen i ett öppet samhälle. I övrigt en stor frilufts- och sportfantast (utöva).
Detta inlägg publicerades i Film, Foto, Konst, Kultur och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar