Punctum

Rubriken Punctum på denna blogg syftar på det begreppspar som anger två olika typer av bildupplevelse som den franske författaren, litteraturforskaren och semiotikern Roland Barthes lanserade i sin bok La Chambre Claire 1980 (sv. övs. Det ljusa rummet).

Studium är betraktande av en bild utan affekt dvs en saklig redogörelse av bildens komponenter utifrån konventioner och kulturella referenser det behöver dock inte utesluta ett visst intresse och nyfikenhet kring bilden ifråga (ex. Bildanalys av Herbert Lists ”Goldfish Glass” ). Men betraktandet berör inte särskilt starkt och är därmed också lättare att hålla sig distanserad och analytisk till.

Punktum däremot uppstår hos betraktaren när något i bilden slår an till en känsla, ett minne eller annan personlig referens och därmed berör starkt. Det är en upplevelse som sker inne i betraktaren och är inget som går att analytisk och objektivt finna i bilden. Vad som berör är högst personligt och det berör oavsett fotografens intentioner med bilden.

Detta sätt att se på bildupplevelsen går att överföra till betraktandet av vilket område som helst anser jag och får därför stå som ett signum över mina betraktelser här på bloggen.

Lämna en kommentar