Vilket är ditt vapen – välj bland Gene Sharps 198 olika ickevåldsvapen

Den 7:e december fick Gene Sharp ta emot Right Livelihood priset, även kallat ”det alternativa Nobelpriset” här i Stockholm med motiveringen:

”…för att ha utvecklat och förtydligat de centrala principerna och strategierna för ickevåldsmotstånd och möjliggjort dess tillämpande i konflikter runt om i världen.”

Gene Sharp är världens främsta expert på ickevåldsamt motstånd och har beskrivits som ”ickevåldets Machiavelli” och är känd för sina omfattande skrifter om icke-våld inspirerad av Mahatma Gandhi och Henry David Thoreau. Hans verk har i sin tur inspirerat och använts av sociala rörelser i vår samtid runt om i världen; från djungeln i Burma, till gatorna i Serbien och Tahirtorget i Egypten under den arabiska våren.

Sharps mest sprida verk är From Dictatorship to Democracy som är en manual för hur man störtar en diktator och har blivit oerhört inflytelserik för demokratiaktivister över hela världen och har idag översatts till mer än 34 språk på alla kontinenter.

Under 2011 hade dokumentärfilmen How to Start a Revolution premiär. Den fokuserar på  Gene Sharps skrifter och den inverkan de haft på motståndsrörelser runt om i världen. Filmen har setts av miljoner människor världen över och vunnit 8 internationella utmärkelser. Filmen innehåller starka arkivbilder från Serbien, Iran, Egypten och andra ställen där Sharps tankar omsatts i praktiken, samt intervjuer med Sharps medarbetare.

Gene Sharp på Bio Rio

Gene Sharp på Bio Rio

Jag såg filmen på Bio Rio i lördags (9 december) med efterföljande samtal med mr Gene Sharp himself, Jamila Raqib, som är Executive director för Albert Einstein Institution (som sprider, utvecklar och förvaltar Sharps teorier), samt filmens regissör Ruaridh Arrow. Häftigt att få närvara när en livs levande legend och hjälte gör entré!

Ja, och så var det de 198 olika ickevåldsvapnen – du hittar metoderna här: 198 Methods of Nonviolent Action

Om David T. Hallal

Kulturvetare intresserad av film, foto, böcker & media som en del av dialogen i ett öppet samhälle. I övrigt en stor frilufts- och sportfantast (utöva).
Detta inlägg publicerades i Film, Kultur, Samhälle, Världen och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar